Nezbytnými pomocníky gastronomického provozu jsou plynové varné kotle.

Nezbytnými pomocníky gastronomického provozu jsou plynové varné kotle. post thumbnail image

Plynové varné kotle mají své místo a užití ve všech provozovnách, kde se vaří, ať už je to kuchyň restaurace, školní jídelny, nemocnice nebo třeba v kasárnách. Uvaříte v nich dobrou polévku, těstoviny,  slouží k dušení masa, zeleniny, ryb nebo třeba k ohřívaní zmražených potravin. Jejich využití je opravdu mnohostranné. 

Plynové varné kotle, jak fungují, jak vybrat

Základem funkce varného kotle je nepřímý ohřev, který je zajištěn dvouplášťovým provedením v nerezovém plechu tzv. duplikátorem. Vaření pomocí duplikátoru zajišťuje rychlý var, udržování teploty a rovnoměrný ohřev, díky němuž se potraviny nespékají a nepřipalují.

Jak varný kotel vybrat? Především na základě vašich potřeb, to znamená podle počtu jídel, který předpokládáte, že budete vařit. Na základě této prvotní informace byste měli zvážit jeho velikost. Pro malou provozovnu postačí malý kotel o objemu 60 litrů, jsou ale i kotle o objemu 400 litrů. Dále můžete vybírat podle tvaru a hloubky duplikátoru, který má  kulatý nebo hranatý tvar a hloubku může mít různou, nejčastěji 700 mm nebo 900 mm. Od těchto vlastností se také odvíjí vnější tvar a rozměr, se kterým by nebylo od věci také počítat při uvažování o jeho umístění.

Nesporně důležitý faktorem výběru je také cena a odpovídající spolehlivost. Mnohdy bude lepší vybrat prověřený a spolehlivý typ od renomovaného výrobce než tu nejlevnější novinku. Ale to už je jen na vašem rozhodnutí.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *