Pasterizace mléka.

Pasterizace mléka. post thumbnail image

Jedná se o tepelné ošetření mléka proti bakteriím, a jiným vnějším vlivům. Pasterizace mléka také prodlužuje jeho životnost, a tedy i dobu spotřeby. Je to jednoduchý proces zahřívání mléka v prostředí s kontrolovanou teplotou. Z mléka se vyvaří různé bakterie a viry, a navíc se uchová jeho kvalita a chuť. Díky pasterizaci je také možné mléko prodávat i po delší době. Proto se to používá jako hlavní úprava mléka před jeho prodejem. 

Potřeby pro pasterizaci.

Velmi důležitou pomůckou pro pasterizaci mléka jsou různé pasterizátory. Jsou to takové malé kotle nebo várnice, které mají připojení na elektrickou síť. Díky elektřině se rozehřejí spirály uvnitř pasterizátoru a díky regulaci teploty je možné teplotu kontrolovat. Je velice nutné na pasterizaci mléka dohlížet. Potřebné je, aby proběhla zcela správně. Hlavně farmáři to vědí nejlépe. Pokud by várku mléka zkazili, přišli by o hodně peněz na jejich obživu. Pasterizátory udělají většinu práce za ně. Je ale nutné, hlavně hlídat dobu pasterizace. Ta je daná objemem mléka, které pasterizujeme. 

Pasterizátory jsou často slangově nazývány pastery. Jejich rozdělení může být podle jejich základních funkcí. Některé mají funkce pouze pro ohřívání mléka, jiné si dokážou pamatovat celý proces a následně jej zopakovat. A to včetně doby a celého průběhu. Proto pokud je používáme opakovaně, není nutné je až tak hlídat. Stačí potom jenom nalít stejný objem mléka a zapnout zapamatovaný program. Potom je možné jej opustit a pasterizátor udělá veškerou práci za nás. Vypne se, až bude program hotov.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *