Parní kotel. Vaření za použití páry.

Parní kotel. Vaření za použití páry. post thumbnail image

Varné kotle jsou opravdu velikými společníky v závodních kuchyních. Mají opravdu vysoký objem na hodně jídla. Jsou tedy oblíbené v kuchyních, kde je potřeba mít vždy připravenu spoustu jídla k výdeji. Jedná se o různé závodní, firemní nebo školní jídelny. Tam je nejdůležitější vydat opravdu hodně jídla za co možná nejkratší čas. Varné kotle mají více druhů. Ty nejmenší z nich jsou s přímým ohřevem. Mají nízký objem, protože přímý ohřev by nezvládal ohřát celou nádobu, která by byla moc objemná. Jejich objem bývá většinou do 150 l. 

Kotle s nepřímým ohřevem jsou skupina sama o sobě.

Dále zde máme kotle s nepřímým ohřevem. Ty mají dvojitý plášť a jsou používány na opravdu masivní objemy potravin. Většinou je v nich nějaké médium, které nějak přenáší teplo. Parní kotel používá jako médium páru, která je vytvořena mimo něj. Do kotle se pouze pod tlakem vpouští. Můžeme mít i parní kotel, který má vlastní ohřev v části mimo nádobu. Ten dokáže mimo nádobu rozehřát vodu na páru a potom ventilem vpustit páru do prostoru kolem nádoby. Toto ohřívání je velice účinné, protože dokáže najednou šokově zahřát celou nádobu. Proto je hodně oblíbené. Ne každá kuchyně ale má přístup k páře. Proto jsou i alternativní média, která se pro rozpálení kotle používají. Jsou to různé oleje s vysokou teplotou varu. Tyto oleje jsou ale trochu nešikovnější než pára. Navíc je pára mnohem rychleji rozehřátá po celém objemu kotle. Je to hlavně díky velmi vysokému tlaku, který dokáže pára vyprodukovat. Proto je varní kotel stále tím nejoblíbenějším typem varného kotle.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *