Korbely, aneb pivní sklenice.

Korbely, aneb pivní sklenice. post thumbnail image

Pivo je opravdu ryze český nápoj. Češi jej ve světovém měřítku vyprodukují a zkonzumují opravdu hodně za jeden rok. České pivo je hodně známé v České republice i mimo ni. Je to opravdu velmi vyhlášený produkt našich chmelnic. Tento chmelový mok se vyrábí ze sladu a různých přísad na dochucení. Dále je do něj přidáván chmel na získání typické nahořklé chuti. Jakmile je hotové, je nutné, aby se chvíli odleželo ve speciálních tancích. Tam chodí sládek a každý den ochutnává. Jakmile se mu chuť piva líbí, je stáčeno do lahví a sudů. Nebo je přímo natočeno do cisteren, které plní přímo tanky ve specializovaných restauracích. Pak záleží už jenom na čistých trubkách a umění barmana. 

Barman dělá z 90% dobré pivo.

Čisté pivní sklo a čisté trubky jsou opravdovým základem výtečné chuti piva. Pivní sklenice však pivo nedělají. Jasně, pokud je sklenice špinavá, na chuti piva se to také projeví. Nejdůležitějším článkem je zde ale barman. Ten musí umět pivo správně natočit. Existuje několik druhů točení piva. Speciální dvoják třeba spočívá v tom, že se pivo nejprve natočí do poloviny a po usednutí pěny se dotočí zbytek. Jeho chuť je pak dobře vyvážená, a navíc nahoru barman přidá pěknou krémovou čepici. Dalším typem je najednou. To prostě barman musí umět. Natočí pivo na jeden zátah přesně na míru. Na to je důležitý hodně um barmana a také správná pípa a správná teplota piva. Pivní sklenice nesmí být ani daleko a ani blízko k vývodu z pípy. Mezi další způsoby patří šnyt. Jedná se o takovou pivní ochutnávku. Barman natočí pivo tak do jedné třetiny sklenice. Pěna z piva jde lehce nad polovinu. Potom máme mlíko. To je vlastně sklenice plná krémové pěny. Pro ty, kteří mají opravdu rádi pivní pěnu je to dokonalý způsob natočení piva. Potom máme spoustu dalších hlavně soutěžních způsobů točení piva. Pivní sklo má také mnoho druhů. Sklenice mohou být i různě tvarované. Nejčastější pivní sklenice jsou ale korbely. Pořádná tlustostěnná sklenice s uchem. Každý správný pivař si nosí svoji i do hospody.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *